~ 22 000 kr/år sparar våra kunder

Solcellsanläggningar

Solcellsinstallation på tegeltak med Esdec montageutrustning och phone paneler

Solceller på taket är en allt vanligare syn i Sverige, men vad är det egentligen för teknik bakom solenergi? Hur kan solpaneler ge dig lägre elkostnader och en mer miljövänlig vardag? Vi på Soolar reder ut begreppen och går igenom beståndsdelarna i en solcellsanläggning, samt de främsta fördelarna med att investera i solenergi.

Hur fungerar en solcellsanläggning?

Solpaneler omvandlar solenergi till likström, men för att använda elen i ditt hem behöver den omvandlas till växelström. Därför behöver du kombinera dina solceller med en växelriktare som effektivt omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström. Sedan är elen redo att användas i uttagen. Om din solcellsanläggning däremot producerar mer el än du behöver kan du mata ut den på elnätet för att sälja den.

TilläggVilken garanti ingår?

25 år
effektgaranti på 84,8 % av ursprungseffekten

20 år
produktgaranti för monteringsutrustning

25 år
produktgaranti på solcellspaneler

10 år
installationsgaranti och produktgaranti för växelriktaren

Svarta monopaneler installation på tegeltak

5 komponenter i en solcellsanläggning

  • Solpaneler: Paneler och tillhörande elkablar. De omvandlar solenergi till el, och monteras och seriekopplas antingen på taket eller på marken. Över solcellerna placeras även skyddslager.
  • Montagesystem: Vilket montagesystem som passar för din anläggning beror på din mark- eller taktyp. De består oftast av skenor som panelerna fästs i. Om du vill montera din solcellsanläggning på marken krävs en markställning.
  • Växelriktare: När dina solpaneler är fästa kopplas kablarna till en växelriktare som omvandlar likströmmen från panelerna till växelström, det vill säga den typ av ström som används i våra eluttag. Växelriktaren ser också till att elen uppfyller elnätsföretagens krav på spänningskvalitet och inmatningseffekt.
  • Optimerare: I vissa fall kan det vara bra att komplettera sin solcellsanläggning med en optimerare. De hjälper till att jämna ut skillnader i solljus på panelerna, oavsett om det beror på takets utformning eller skugga. 
  • Solcellsbatteri: Vissa solcellsanläggningar kompletteras med batterier för att lagra solel. Den lagrade energin kan sedan användas under natten eller andra valfria tillfällen. Läs mer om batterilagring om du är nyfiken på att installera batterier.

Fördelar med att installera solceller

Moderna solcellsanläggningar kräver minimalt underhåll och har en livslängd på mer än 25 år. Genom att producera din egen el kan du bli mer självförsörjande och mindre beroende av elnätet och dess priser. Med ett solcellsbatteri kan du till och med tjäna pengar genom att balansera elnätet och spara din egen energi. Solenergi ökar också värdet på din bostad och är en förnybar energikälla som aldrig kommer att ta slut.

Som privatperson har du dessutom tillgång till det gröna avdraget. Det innebär att en del av kostnaden för dina solceller dras av direkt på fakturan. Du får nämligen 20% rabatt på både arbete och material för installationen av din solcellsanläggning, och hela 50% rabatt på själva installationen av batterier för att lagra din egenproducerade el.

ESDEC logo
MAFI logo
Phono Solar logo
Checkwatt logo
Goodwe logo

Hur mycket tjänar man på solceller?

Att installera en solcellsanläggning på taket kan ge dig betydande besparingar på elräkningen. En genomsnittlig anläggning på 10,4 kW kan nämligen ge en årlig besparing på runt 7 600 kronor, baserat på ett elpris på 2,12 kronor per kWh (spotpris 100 öre/kWh).

Besparingen beror på tre faktorer:

  • Storleken på solcellsanläggningen: En större anläggning producerar mer el och ger därmed en större besparing.
  • Egenanvändning av el: Ju mer av den producerade elen du använder själv, desto större blir besparingen.
  • Elpriset: Besparingen blir större ju högre elpriset är.

 

Så monteras solcellsanläggningar

Solcellsanläggningar kan ge ren och förnybar energi till villor, företag, BRF:er och lantbruksfastigheter. De kan monteras både på tak eller mark, och anpassas till olika behov och förutsättningar. Oavsett monteringssätt och användningsområde kan solcellsanläggningar ge både ekonomiska och miljömässiga fördelar. I längden bidrar de framför allt till en mer hållbar framtid och minskar vårt beroende av fossila bränslen.

  • Takmontering: Den vanligaste lösningen. Den passar både villor, bostadsfastigheter och andra stora byggnader. Solpaneler kan integreras i takets lutning eller monteras på ställningar.
  • Markmontering: Flexibel lösning för både små och stora solcellsanläggningar. Trä- eller metallställningar används för att fixera panelerna. Detta kan vara dyrare än takmontering för små anläggningar, men passar utmärkt för solcellsparker.

 

Anlita en certifierad installatör

Om du funderar på att installera en solcellsanläggning till för villa, företag, BRF eller lantbruk är det viktigt att du anlitar en certifierad installatör. För oss är det viktigt att ha full kontroll och ansvar över hela kedjan, från första kontakten med kund tills en färdig solcellsanläggning är på plats. Därför har vi valt att ha vår personal involverad i varje steg av processen.

Hos Soolar är du i trygga händer. Vi utför tillförlitliga solcellsinstallationer för villor, företag, lantbruk och bostadsrättsföreningar. Under åren har våra tekniker genomfört över 2000 installationer med alla möjliga olika anläggningsstorlekar. Vi kan erbjuda dig en komplett lösning som passar just dina behov och önskemål, oavsett var du befinner dig i landet.

Montering solceller med säkerhetssele

Bra för miljön – bra för varumärket

Omställningen och elektrifieringen av samhället pågår omkring oss just nu. Än så länge ses den som bidrar mest som miljömedveten, men det kommer inte alltid vara så – till slut kommer det att vara den som inte engagerar sig som sticker ut.

Solceller från Soolar med en smart balans- och lagringstjänst är alltså inte bara en bra affär i sig. Med egenproducerad miljövänlig el från solceller på taket visar du att du och ditt företag är en del av framtiden – och det handlar verkligen inte bara om att visa! Du kan göra skillnad på riktigt.