~ 22 000 kr/år sparar våra kunder

Solceller för villa eller fritidshus

Fler och fler villaägare väljer att installera solpaneler på sina tak, och med vår hjälp kan du göra samma sak. Ta steget in i framtiden med solceller till din villa, sommarstuga eller fritidshus. Det ger dig lägre energikostnader, en grönare framtid och en rejäl värdeökning på din fastighet.

Med solcellsbatteri i din villa kan du inte bara minska dina kostnader, utan också tjäna tiotusentals kronor genom frekvensreglering och försäljning av överskottsel. Kontakta oss så hjälper vi dig med en skräddarsydd lösning och utrustar din villa, sommarstuga eller fritidshus med solceller.

Paketlösning för solceller i villa

Idag är det enklare och tryggare än någonsin för oss att installera solceller till din villa, fritidshus eller sommarstuga. Vi har hand om hela kedjan från hembesök till igångsättning, och säkrar solcellerna för vind och snö. Du kan också lägga till valfria komplement såsom lagring av el, laddbox eller Smart hem, för ett energieffektivt ekosystem hemma.

TilläggSolceller till stugan, villan eller fritidshuset – Vad ingår?

En solcellsinstallation hos Soolar innefattar:

 • solpaneler och växelriktare
 • professionell montering
 • kabeldragning och inkoppling
 • effektivt installationsarbete

Med vår expertis och erfarenhet kan vi garantera en trygg, säker och effektiv helhetslösning. Kom igång med solceller till villan, sommarstugan eller fritidshuset för en energieffektiv framtid i din fastighet.

 

Trygg installatör av solceller till villan

Välj Soolars paketlösning för en bekymmersfri installation av solceller till villan, sommarstugan eller fritidshuset. I vår verksamhet är vi extra måna om att överträffa våra kunders förväntningar och kompromissar därför aldrig med kvaliteten på våra solcellslösningar.

Med upp till 25 års effektgaranti kan du vara lugn med att du får en optimal lösning, där det är enkelt att övervaka produktionen dag för dag. Våra erfarna montörer finns tillgängliga för dig under hela processen och ser till att du får en så lönsam och välfungerande lösning som möjligt. Kom igång idag, så hjälper vi dig med en skräddarsydd pakettjänst.

Garantier för solceller till villan

25 år
effektgaranti på 84,8 % av ursprungseffekten

20 år
produktgaranti på monteringsutrustning

15 år
produktgaranti på solcellspaneler

10 år
installationsgaranti och produktgaranti för växelriktaren

Bidrag till solceller för villaägare

Med solceller i din villa, fritidshus eller sommarstuga sparar du pengar genom att sänka dina energikostnader. Dessutom får du skattereduktion för grön teknik genom det gröna avdraget, vilket innebär att 20 % av kostnaden dras av för arbete och material. Du får även dra av 50 % av installationskostnaden för lagring av egenproducerad elenergi, exempelvis solcellsbatterier. Kostnaden dras av direkt på fakturan – smidigt va?

Bli självförsörjande med solenergi

Med solceller får du grön och förnybar el från solen 365 dagar om året, även molniga dagar. Använd elen i din fastighet dygnet runt och följ elproduktionen med vår app i din mobil. Smart och kostnadseffektivt.

Solceller + batterier

Med solcellsbatteri får du ut ännu mer av dina solceller. Batteriet lagrar solenergin så elen kan användas vid ett senare tillfälle. med batteriet optimeras effekten av solcellerna.

Sälj ditt överskott till elnätet

Tjäna tusentals kronor med solenergi. Om du producerar mer el än du använder kan du sälja tillbaka ditt överskott till elnätet, där en del av ersättningen är skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh).

Solceller + billaddning

Få ett riktigt energismart ekosystem med elbilsladdare som ansluts till dina solceller. Ladda din hybrid eller elbil med hjälp av solen och dra av 50 % på arbetskostnaden med Grön Teknik-avdraget.

På Soolar kan vi hjälpa dig med solceller till din villa, sommarstuga eller fritidshus för att bli självförsörjande med din solenergi. Kombinera dina solceller med ett solcellsbatteri, och sälj din överskottsel med en skattereduktion på 60 öre per kilowattimme (kWh). En extra fördel är att du enkelt kan ladda elbilen genom att ansluta den till dina solceller.

Finansiera villans solceller med Wasa Kredit

Soolar samarbetar med Wasa Kredit för att erbjuda smidiga och trygga lån på upp till 200 000 kronor för din solcellsinstallation.

Att finansiera genom Wasa Kredit gör att du slipper binda upp en stor summa pengar på en gång, och istället sprida ut kostnaden över en längre tid. Dessutom kan du välja mellan olika betalningsalternativ, som att betala av lånet räntefritt på 12, 24 eller 36 månader.

Exempel: Du lånar 60 000 kr för din solcellsinstallation och väljer delbetalning på 24 månader. Din månadskostnad blir då 2500 kr. Som bonus bjuder Soolar på uppläggningsavgiften.

Solceller på olika typer av tak

Passar taket på din villa för solceller? Det går att installera solceller till villa, fritidshus och sommarstuga med de allra flesta olika typer av tak, men vissa taktyper lämpar sig nämligen bättre än andra. Tak med naturlig lutning genererar exempelvis mer solel än platta tak.

Innan du installerar solceller på ditt villatak är det viktigt att du tar reda på vilken montageutrustning som gäller för respektive tak hos din utvalda installatör. Alla tak har nämligen sina för- och nackdelar.

 

Villatak som lämpar sig bättre

För optimala förutsättningar bör ditt tak

 • vara relativt nytt
 • ha en lutning på ungefär 30 grader
 • vara riktat mot syd, väst eller öst

Det finns såklart några taktyper vars fördelar förenklar installationen av solceller för villa, sommarstuga eller fritidshus. Takpannor, till exempel, gör att installatören kan trä montagekroken i bärläktet, vilket utesluter risken för läckage. Tak som är gjort av TP20 eller plegelplåt gör att montören slipper använda sig av en krok och kan skruva montageskenan direkt i taket, vilket gör processen billigare. Med falsad plåt slipper man också göra hål i taket, eftersom man spänner alla skenfästen på varje eller varannan fals.

 

Batterilager för villa med solceller

Som ett tillägg kan du utöka solcellerna i din villa med ett solcelsbatteri. Med batterilager blir solelen inte bara en grön energikälla, utan också en smart investering. Du kan spara överskottselen från dagen och använda den när du behöver den som mest, till exempel under kvällen eller när elpriset är högt. Batterilagret kan till och med hjälpa dig att kapa effekttoppar, vilket kan ge dig lägre elkostnader.

Pris för solceller till villan

Priset för solceller till villan, sommarstugan eller fritidshuset varierar beroende på fem övervägande faktorer: produktval, anläggningsstorlek, taktyp, global och lokal efterfrågan samt eventuella statliga bidrag. Utforska gärna vår prislista för en mer detaljerad överblick.

För att installera ett villabatteri till solcellerna krävs även en hybrid växelriktare som är kompatibel med batteriet. Den här typen av växelriktare kostar ungefär 30–40% mer än en vanlig växelriktare, men med det gröna avdraget kan du i princip jämna ut prisskillnaden.

FAQ

 • Hur stort takutrymme täcker solceller på en villa?

 • En solpanel är ca 2m². En snittanläggning är ungefär 25–30 paneler vilket motsvarar 50-60m².

 • Hur länge håller solceller?

 • Solceller håller i vanliga fall i åtminstone 25 år. Sveriges äldsta solcellsanläggning installerades i Huvudsta 1984. Efter 36 års drift gjordes 2020 en kontroll som avslöjade en effektminskning på endast 2–3%. Detta tyder på att solceller kan ha en livslängd på minst 30 år, och troligen betydligt längre. Däremot kan växelriktaren ibland behöva bytas ut.

 • Vad innebär frekvensreglering?

 • För att frekvensen i det svenska elnätet ska behållas på sin normala frekvensnivå, dvs. 50 hertz, krävs det en balans mellan produktion och efterfrågan i elsystemet. Med hjälp av stöd- eller balanstjänster kan man stötta driften för att balansera frekvensen vid större störningar. Om driften sjunker eller stiger i värde riskerar hela elnätet att lägga ner.

 • Måste man vara elektriker för att installera solceller?

 • Om man arbetar med att installera solceller eller koppla ihop växelriktare måste man vara anställd på ett auktoriserat företag som har ett egenkontrollprogram hos Elsäkerhetsverket. Kontakta oss på Soolar om du behöver hjälp med att installera solceller i din villa, fritidshus eller sommarstuga.

 • Vilka är världens största solcellstillverkare?

 • De tio största tillverkarna av solceller, enligt SolarReviews (2023), är Qcells, Canadian Solar, Maxeon SunPower, REC Group, Jinko, JA Solar, Silfab Solar, Mission Solar, Hyuandai Solar och Phono Solar.

Fler frågor om solcellsinstallationer

Fick du inte svar på dina frågor? Då kan du utforska vår kunskapsbank för en mer utförlig inblick. Där har vi samlat allt du behöver veta om solceller och solcellsinstallationer av olika storlekar. Om du behöver personlig rådgivning eller vägledning är du varmt välkommen att höra av dig till oss för experthjälp.