Skaffa solceller

Hur fungerar solceller

En solpanel har en relativt enkel konstruktion där kiselplattor genom positiva och negativa laddningar från solstrålning skapar likström. Likströmmen transporteras i ledning från solcellspanelerna till en växelriktare som gör om den till växelström. Den elen används i din egen fastighet och överskottet säljs till en elleverantör. Elen kan även lagras i batterier för senare användning.

De vanligaste solpanelerna är monokristallina (svarta) eller polykristallina (blå). De svarta panelerna har högre verkningsgrad och de flesta tycker även att det är en snyggare panel som smälter in bra i de flesta tak. Mono-paneler är dock något dyrare än poly-paneler. Vi på Soolar har ändå valt att nästan enbart satsa på mono-paneler eftersom vi vill hålla en hög nivå på våra solcellsinstallationer.

Vad kostar solceller

Det genomsnittliga priset per installerad kilowatt för en solcellsanläggning från Soolar är cirka 12 000 kronor år 2022, priset är allt som oftast lägre per installerad kw ju större anläggning du investerar i.

Elleverantörerna betalar oftast Nordpols Spotpris för den överskottsel som du säljer. Tillsammans med det statliga ROT-avdraget på 15 procent för installation av Grön teknik blir avkastningen för en solcellsinstallation på 10 kW från Soolar cirka 10%.

En solcellsanläggning förväntas ha en livslängd på minst 30 år. Det betyder att en installation från Soolar, beroende på storlek, kan spara hundratusentals kronor. Eller ännu mer.

För privatpersoner (mikroproducenter) minskar inkomstskatten med 60 öre för varje kilowattimme förnybar el som säljs på elmarknaden.

Hur lång tid tar en installation av en solcellsanläggning?

Cirka 6 veckor från första kontakt.

1. Offert och avtal

Utifrån era behov, specifikationer och ett fastighetsbesök tar vi fram en offert som tydligt beskriver vad som ingår i installationen, kostnadsförslag och tidsåtgång för projektet. Efter påskrivet avtal gör vi ett platsbesök för de sista inmätningarna och besiktning av taket. Tillsammans med dig planerar vi in ett datum för installationen. Vår fabrik producerar produktion din nya solcellssanläggning.

2. Installation

Vår installatör tar kontakt med dig några dagar före installation och bestämmer tid för att påbörja installationen. Installationen tar i regel någon eller några dagar, din installatör hjälper dig om du har några funderingar eller önskemål. När installationen är färdig och du är nöjd med systemet meddelar installatören vår elektriker för inkoppling av anläggningen.

3. Inkoppling

Vår elektriker kopplar upp växelriktaren till fastighetens elcentral och din solcellsanläggning är då färdigställd. Elektrikern går igenom hur anläggningen fungerar, eventuella tilläggsprodukter, appar för övervakning av anläggningen och svarar på eventuella frågor och funderingar.
Installationen genomförs av behörig personal enligt gällande lagar och branschstandard.

4. Slutförande

Installationen är färdig och vi hoppas att du är nöjd och att vi har uppfyllt dina krav och förväntningar. Vi hjälper dig med föranmälan till nätägaren om din nya solcellsanläggning, samt anmälan för mätarbyte och färdiganmälan.

Din elleverantör ansvarar för att byta ut din elmätare så fort som möjligt, den nya mätaren mäter både den el som du köper och den el som du levererar till elnätet och som du får betalt för. 

När mätaren är bytt kan du slå i gång din solcellsanläggning. Den producerar hållbar solel och ger god avkastning på din investering i många år!

Våra samarbetspartners

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår